Novosti

54. Niški Sajam knjiga posetilo oko 14000 ljudi

Izvor: Novosti Foto J. Ćosin

Jedan od najvećih praznika kulture u Nišu zatvoren je za posetioce u sredu 29. novembra, a tokom osam dana trajanja, njega je posetilo oko 14000 ljudi.

Pored bogatog izbora knjiga i velikih popusta, radionica, tribina, posetioci su bili u prili da se druže sa “gostima dana”, raznim akademicima, piscima, istoričarima, a novina koja je obeležila 54. niški Sajam knjiga i zaintrigirala i privukla još veći broj posetilaca nego lani, svakako je mini Sajam stripa.

„Integrisali smo sajam stripa da bude jedan poseban segment u okviru Sajma knjiga, dolazili su kolekcionari iz drugih gradova da kupe izdanja koja im nedostaju i on se pokazao jako uspešnim. U nasumičnim razgovorima i anketama otkrili smo da su posetioci bili jako zadovoljni, ali i popustima. Na brojnim štandovima bilo je knjiga koje su mogle da se kupe i za 100-200 dinara a da nisu antikvarne, već novija izdanja“, kaže v. d. direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić.

Kako dodaje, ono što je takođe obeležilo ovogodišnji Sajam, jeste velika posećenost mlađe populacije, za šta su, kako ističe, velikim delom zaslužne škole.

„Veliku inicijativu ove godine pokazale su i škole koje su nas posetile, ovako veliki broj dece nikada nije bio na Sajmu, što nas izuzetno raduje, jer njih treba da naviknemo da Sajam knjiga treba da bude mesto gde će oni redovno dolaziti“, dodaje Savić.

Zadovoljni su bili i izlagači kojih je ove godine bilo preko 80.

„Postoje još uvek ljubitelji pisane reči i oni koji konstantno posećuju sajmove, radi informisanja, a ne samo kupovine. S obzirom na to da je kupovna moć sve slabija, izdavači se trude da opstanu na sve moguće načine i da pruže čitalačkoj publici neka nova dela, reizdanja nekih dobrih starih klasika. Evidentno je da postoji jako interesovanje da ovakva jedna manifestacija u Nišu opstane“, kaže Vesna Raković iz izdavačke kuće „Karios“ iz Sremskih Karlovca.

Na štandu „Novosti“, „Če Gevra“ najprodavaniji

Na štandu Kompanija „Novosti“, dugogodišnjeg izlagača na niškom Sajmu knjiga i ove godine posetioci su bili najzainteresovaniji za klasike, a najprodavanije knjige bile su „Če Gevara“ Borislava Lalića, „Lenka Dunđerski“ Pere Zupca, kao i rečnici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × 5 =