Zanimljivosti

8 jedinstvenih biblioteka širom sveta

Izvor: National Geografic, Foto: Shutterstock

Predstavljamo vam neke od najlepših i najupečatljivijih bibiloteka na svetu.

1. Biblioteka u Sankt Galenu, Švajcarska (Convent of St Gall)

Jedinstveni rukopisi iz IX veka i prvi arhitektonski plan na pergamentu samo su neka od književnih blaga koja se čuvaju u ovoj biblioteci staroj 1.200 godina, koja je urađena u baroknom stilu.

Klementinum, jedna od najlepših biblioteka na svetu

2. Biblioteka El-Karavijin (Maroko)

Jednu od najstarijih bibiloteka El-Karavijin u Fesu osnovala je žena Fatima al-Fihrijate 859. godine. Arhitekta Aziza Kaouni je 2016. godine obnovila enterijer ovog prostora, kojeg sada osim blaga knjiga čine i drevni mozaici, solarni paneli i kafić.  

3. Univerzitetska biblioteka Bodleana (Velika Britanija)

Jedna od najstarijih biblioteka u Evropi sadrži više od 11 miliona rukopisa među kojima se nalaze i Šekspirov Prvi folio, Vernon rukopis i Bakšali rukopis, u kojem se nalazi najraniji prikaz simbola nule.

4. Kongresna bibiloteka (SAD)

Kongresna biblioteka u Vašingtonu je nacionalna bibiloteka SAD-a i predstavlja jednu od najvećih biblioteka na svetu (njena kolekcija uključuje najveću zbirku retkih knjiga u Severnoj Americi, više od 29 miliona katalogizovanih knjiga, više od 58 miliona rukopisa…).

U ovoj bibiloteci možete da uživate i u tematskim pešačkim turama i na taj način obiđete blago koje ovo mesto čuva.

Predstavljamo vam neke od najlepših i najupečatljivijih bibiloteka na svetu.

5. Biblioteka slikovnica (Japan)

Svako dete može da odabere svoju omiljenu slikovnicu i uživa u njoj u nekom od mnogobrojnih slatkih kutaka u ovoj bibiloteci u Ivaki, koja je poznata i kao Muzej slikovnica.

6. Brod bibiloteka Epos (Norveška)

Počevši od 1959. godine, brod biblioteka Epos dugačak 25 metara svakog leta obilazi fjordove i nosi 6.000 knjiga koje razmenjuje sa 150 različitih gradova na zapadnoj obali Norveške.

7. Biblioteka u Aleksandriji (Egipat)

Aleksandrijska biblioteka u Egiptu, osnovana u III veku p. n. e, bila je najveća antička biblioteka. Nažalost, ona je uništena, ali je 2002. obnovljena.

Pre 15 godina je u znak poštovanja prema staroj Aleksandrijskoj bibiloteci podignuta moderna biblioteka na 11 spratova, koja oblikom podseća na ogroman solarni disk.

U sklopu ove bibiloteke se nalazi i najveća javna čitaonica na svetu, kao i specijalizovane dečje čitaonice, Muzej urađen po antičkom uzoru i Nobelova soba.

8. Gradska biblioteka u Štutgartu (Nemačka)

Nova gradska bibiloteka u Štutgartu je jedinstvena u svakom smislu, a pažnju na prvi pogled privlači neobičnom fasadom u od svetlosivog betona i stakla. Enterijer obiluje belom bojom i modernim rešenjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

6 − 2 =