Zanimljivosti

U Berlinu otvorena izložba Petera Urbana, jednog od najuglednijih svetskih prevodilaca koji je svoju biblioteku zaveštao Srbiji

Izvor: http://www.blic.rs Foto: Adligat / Promo

U Berlinu je svečano otvorena izložba o Peteru Urbanu (1941-2013) „Urbanova orbita – zaostavština jednog prevodioca“, kojom je obeležena dvadeseta godišnjica Fondacije nemačkih prevodilaca.

Foto: Adligat / Promo

Urbanova lična zaostavština podeljena je između Beograda i Marbaha – najznačajnijeg muzeja nemačkih pisaca, u kome se nalazi njegova arhiva, dok se u beogradskom Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ u okviru kojeg su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, nalazi Urbanova biblioteka sa više od 15.000 publikacija, uključujući mnoga prva izdanja važnih ruskih i nemačkih pisaca, knjige sa posvetama, kao i nekoliko izuzetnih izdanja štampanih pre skoro tri stotine godina.

Foto: Adligat / Promo

Predsednik Udruženja „Adligat“, Viktor Lazić, prisustvovao je otvranaju izložbe zajedno sa nemačkom ministarkom kulture, Monikom Griters, i poznatom nemačkom književnicom Felicitas Hope. Uvažene gospođe, kao i upravnik Fondacije nemačkih prevodilaca, gospodin Jakob Beker, izrazili su želju da posete Beograd.

Foto: Adligat / Promo

Urban je jedan od najznačajnijih nemačkih prevodilaca i pisaca, istoričar, germanista i slavista. Postao je poznat u Nemačkoj po svojim prevodima Babelja, Čehova, Harmsa, Gončarova, Gogolja, Puškina, Turgenjeva. Takođe je prevodio sa srpskog, hrvatskog, slovenačkog i češkog jezika. Dobitnik je više važnih nagrada, a zahvaljujući njemu nemačka javnost se upoznala sa mnogim klasicima srpske književnosti.

Kao jedan od najuglednijih svetskih prevodilaca i stručnjaka za Čehova, Urban je decenijama sakupljao publikacije za svoju biblioteku i formirao najbolju kolekciju knjiga o Čehovu u Nemačkoj. Ta vredna zbirka se danas nalazi u Beogradu i, zajedno sa donacijama drugih pisaca, čini jednu od najboljih specijalizovanih biblioteka o Čehovu na celom svetu.

Foto: Adligat / Promo

Peter Urban je godinu dana studirao u Beogradu i bio je veoma vezan za srpsku prestonicu. Tokom studija se upoznao sa srpskim pesnikom i akademikom Miodragom Pavlovićem, sa kojim se družio pola veka i kojeg je kasnije prevodio. Deo izložbe u Berlinu posvećen je njihovom, sada već legendarnom prijateljstvu. Zaostavština Miodraga Pavlovića, inače osnivača „Adligata“, takođe se nalazi u ovoj instituciji.

Izložba u Berlinu otvorena je do 9. februara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × 4 =