Zanimljivosti

BiH među top 25 tržišta knjiga na svetu

stamparija

BiH među top 25 tržišta knjiga na svetu

Izvor: Klix.ba Foto: B. Majstorović / RAS Srbija

Protekle dve godine izdato je više od 1,6 miliona knjiga na svetu, a polovina njih objavljena je u samo dve zemlje, Americi i Kini. Među top 25 tržišta knjiga uspela se smestiti i BiH.

Međunarodno udruženje izdavača (IPA), organizacija iz Ženeve koja istražuje i promoviše globalno izdavanje knjiga, svake godine objavljuje svoje statističke podatke. Tako prema poslednjem izveštaju IPA, Amerika i Kina prednjače u pisanju i izdavanju knjiga u odnosu na druge zemlje, piše Kliks.

Kako prenose svetski mediji, od svih knjiga koje su objavljene u 2015. godini, Kinezi su objavili 28 odsto knjiga, a Amerikanci 20 odsto. U Kini je objavljeno 470 hiljada novih knjiga, a u Americi 339 hiljada knjiga.

Britanci su treći na listi sa 173 hiljade novih knjiga, a prate ih Francuzi s 106,8 hiljada knjiga, te Nemci sa 89,5 hiljada knjiga.

BiH takođe se smestila na listu s 2.800 novih knjiga, a sledi Island sa 900 objavljenih knjiga i Kenijci s 500 novih knjiga.

Međutim, s obzirom da su Amerika i Kina zemlje s najvećim BDP, relevantniji podaci o tome ko su najveći ljubitelji knjiga su izveštaji o broju izdatih knjiga po glavi stanovnika.

Prema ovom izveštaju, Amerikanci i Kinezi su daleko od vrha liste, a Velika Britanija je na prvom mestu s 2.710 objavljenih novih knjiga na milion stanovnika.

Amerikanci izdaju 1.043 knjige na milion stanovnika, a Kinezi tek 335 knjiga na milion stanovnika.

BiH je izdala 731 knjigu na milion stanovnika, što je na listi smestilo ispred Švedske, Argentine, Finske, Japana, Belgije, Brazila, Kine, Tajlanda, Filipina i Kenije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen − eighteen =