Novosti

„DALEKO JE … KOLUMBIJA“ Knjigom izabranih tekstova obeležena dvogodišnjica smrti Miloša Šterića

„DALEKO JE … KOLUMBIJA“ Knjigom izabranih tekstova obeležena dvogodišnjica smrti Miloša Šterića

Izvor: Blic, FOTO: PETAR DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA

Dvogodišnjica prerane smrti novinara Miloša Šterića obeležena je danas u Klubu čitalaca „Laguna“ predstavljanjem knjige „Daleko je… Kolumbija“ u kojoj je predstavljen izbor njegovih tekstova, intervjua i reportaža.

O Miloševom životu, radu i tekstovima koje je pisao za „Blic“, „Danas“ i „e-novine“ pre nego što je odlučio da se preseli u Njujork, gde je iznenada preminuo u noći između 31. maja i 1. juna 2016. godine, govorili su novinari Draga Božinović i Ivan Mrđen i urednik u „Laguni“ Dejan Mihailović.

 Miloševi prijatelji, rođaci, kolege, ali i neki od sagovornikaFOTO: PETAR DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA
Miloševi prijatelji, rođaci, kolege, ali i neki od sagovornika

Mihailović je ukazao na to da su teme kojima se Miloš Šterić bavio i dalje aktuelne, i dodao da je „on to uvek radio zrelim novinarskim perom, izuzetno posvećen svom zanatu, sa profesionalizmom i odgovornošću kakva se danas retko može sresti“.

Ivan MrđenFOTO: PETAR DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA
Ivan Mrđen

Milošev nekadašnji urednik Ivan Mrđen i u predgovoru za knjigu istakao je da je „Šterić bio i ostao svetski prvak u nepostojećoj atletskoj disciplini ‘dvoskoku’, jer mu za pravi troskok nikad niko nije pružio šansu“.

– Ova knjiga nije poduhvat ucveljene i neutešne majke, kako nekome može da se učini. Ovaj izbor Miloševih tekstova i razgovora za novine može da bude dobar putokaz i podsticaj novinarima početnicima, da na vreme shvate da novinarstvo nije „guglovanje“ već poznatih podataka i slanje poruka mobilnim telefonom. Treba nešto i znati i umeti! – naveo je Mrđen.

Seška Stanojlović, Miloševa majka, ukazuje da je ova knjiga jedna vrsta papirnog spomenika.

Seška StanojlovićFOTO: PETAR DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA
Seška Stanojlović

– Ivan Mrđen, koji je bio Milošev prvi urednik i koji je pratio njegov rad, i ja zajedno smo radili na knjizi, kako bi ostao neki materijalni trag… To je, kako bi se reklo, samizdat, za njegove prijatelje, kolege, ali mislim da je Mrđen u pravu kada kaže da ona može da bude korisna i mladim novinarima ako žele ozbiljno da se bave profesijom – kaže Seška Stanojlović.

Latinka PerovićFOTO: PETAR DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA
Latinka Perović

Osim Miloševih prijatelja, rođaka i kolega, predstavljanju knjige prisustvovali su i neki od njegovih sagovornika, među kojima je i Latinka Perović, a intervju sa njom, objavljen u „Blicu nedelje“ 2003. godine, objavljen je i u ovoj knjizi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 5 =