Novosti

Na današnji dan, 31. oktobar: Preminuo Petar Drugi Petrović Njegoš

Na današnji dan, 31. oktobar: Preminuo Petar Drugi Petrović Njegoš

Izvor: http://www.nationalgeographic.rs/ Foto: Wikimedia Commons

Na današnji dan 1851. godine preminuo je jeadan od najvećih srpskih i crnogorskih pisaca Petar Drugi Petrović Njegoš, crnogorski vladar i vladika.

Njegova kruna stvaralaštva je nenadmašni spev „Gorski vijenac“. U osnovi je refleksivno-lirski pesnik, što je uočljivo i u njegovim najvažnijim djelima, iako ona imaju epsko-dramski oblik, a njegov jezgroviti stil je obojen snažnim elementima mirnog klasičnog stiha i svežinom narodne pesme.

Rade Tomov Petrović – iz porodice koja je Crnoj Gori više od sto godina davala vladike – dobio je monaško ime po stricu, vladici i vladaru Crne Gore Petru Prvom, koji ga je odredio za naslednika. Školovao se u Cetinjskom manastiru i u Toploj kod Herceg Novog, a učitelj mu je bio i Sima Milutinović – Sarajlija, koji ga je uputio u istoriju, filozofiju i književnost.

Kao državnik je položio temelje moderne crnogorske države, ustanovio izvršnu vlast i senat, organizovao sudove, uveo poreze i izdejstvovao veću pomoć Rusije, ali nije ostvario san da zajedno sa Srbijom oslobodi Bosnu i Hercegovinu.

Takođe je podigao prvu osnovnu školu, a 1834. je osnovao štampariju.

Ostala dela: filozofski ep „Luča mikrokozma“, spev „Lažni car Šćepan Mali“, misaone i lirske pesme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty + eighteen =