Zanimljivosti

„Dositejevo pero“ za knjigu Branke Trifunović „Ja, Aleksija“

„Dositejevo pero“ za knjigu Branke Trifunović „Ja, Aleksija“

Izvor: Blic FOTO: ILIJA PEJOSKI / PROMO

Povodom Dečje nedelje u Biblioteci grada Beograda u subotu je svečano uručena nagrada „Dositejevo pero“ za najbolje romane koje su izabrali učenici.

Đaci 16 beogradskih osnovnih škola, za najbolji dečji roman objavljen u 2017.godini izabrali su delo „Ja, Aleksija“ autorke Branke Trifunović, a žiri je bio sastavljen od 228 đaka pred kojima je bilo 49 knjiga.

– Ova nagrada je više od običnog priznanja, pokazuje da čitanje i dalje živi, i da su deca najiskreniji i najbolji kritičari koji biraju srcem.

„Ja, Aleksija“ je tinejdžerski roman o jednoj sedmakinji koja je imala dovoljno hrabrosti da se suoči sa svim izazovima nove sredine, pošto se iz Subotice preselila u Novi Sad. Naizgled dečiji  problemi koje glavna junakinja proživljava pokazali su autorki romana da „Aleksija“ ima mnogo više nego što je ona očekivala:

– Deca mi stalno pišu pisma, šalju fotografije, poruke i traže nastavak romana što je u meni budi fantastičan osećaj.

Uručenje nagrade Dositejevo pero Branki TrifunovićFOTO: ILIJA PEJOSKI / PROMO
Uručenje nagrade Dositejevo pero Branki Trifunović

U kategoriji za starije osnovce drugo mesto pripalo je knjigama „Obožavam te“, Slavke Petrovic Grujičić, „Sličice“ Gordane Timotijević i „Akvarijum“ Andreje Kargačin. Treće mesto osvojila je „Velika pošiljka“ Gordane Maletić.

Nagradu „Dositejevo pero“ pokrenuli su gradski Sekretarijat za kulturu, biblioteka „Dositej Obradović“ i „Prijatelji dece“ opština Voždovac i Zemun prema Konvenciji UN o pravima deteta da izraze mišljenje o delima koja su napisana za njih. Od 1997. godine, kada je nagrada ustanovljena, srca dece osvojile su i knjige LJubivoja Ršumovića, Igora Kolarova, Uroša Petrovića, Gradimira Stojkovića, Jasminke Petrović, , Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × four =