Novosti

ISKRA ŽIVOTA: Predstavljena knjiga sabranih pesama i prepeva „Reka ljubavi“

Izvor: Novosti / D. Bt. Foto: Novosti / D. Bt.

Obimna knjiga sabranih pesama i prepeva „Reka ljubavi“ Vladimira Kršljanina (1960), koji je inače diplomirao i magistrirao astrofiziku, predstavljena je sinoć na Tribini „Francuska 7“ u UKS

OBIMNA knjiga sabranih pesama i prepeva „Reka ljubavi“ Vladimira Kršljanina (1960), koji je inače diplomirao i magistrirao astrofiziku, predstavljena je sinoć na Tribini „Francuska 7“ u UKS. O ovom delu, u izdanju „Prosvete“, govorili su Srba Ignjatović, Goran Babić, Dragan Mraović, Dragan Milenković i autor.

Podsetivši da je Kršljanin u minule tri decenije objavio tri pesničke knjige, Ignjatović je rekao:

– Njegovo delovanje, ako o delovanju može da se govori, kada je o poeziji reč, očito je bilo „izvan struja“. Obimna rekapitulacija koja je pred nama pokazuje, međutim, da je Kršljanin u svom pevanju objedinio dva magistralna toka našeg pesničkog iskustva: slobodni i vezani stih. Ako tome dodamo da ova knjiga sadrži i njegove pesničke prepeve u rasponu od Pabla Nerude do Arsenija Tarkovskog, shvatamo da je reč o temeljnom izazovu kojim se ovaj autor obraća čitaocima i tumačima.

Po pesnikovom ubeđenju, ljubav je izvor života, i zemaljskog i večnog i zato i izvor samopožrtvovanja.

– U svetu, u samopožrtvovanje se kretalo uvek zavetno, najpre prateći Spasitelja, a kod nas Srba na Kosovu, i 1389. i 1912, a u celom svetu, opet u 20. veku, na koji se oslanjaju i moje pesme i prepevi. Zapad je proterao ljubav iz ljudskog društva u sferu privatnosti, banalnosti i sentimentalnosti. A u našem ljudskom i božjem životu, ljubav je u svemu najvažnija. Ljubav ka Tvorcu i ljubav ka bližnjem kao uslov stvaralaštva, harmonije, pravde, lepote. Ko sebe voli više nego bližnjeg, on je otpadnik – rekao je Kršljanin za naš list.

TREPERENjA DUŠE

PREMA rečima Gorana Babića, zbirka poštuje hronološki red te ljubav prati od mladih dana:

– Autor danas nije više doduše u prvoj mladosti, kada je pisanje o ljubavnim temama nešto normalno, ali on voli da iznenadi svog čitaoca, pa kao zvezdoznanac piše o profanim ovozemaljskim stvarima, a kao matori ljubavnik o mladalačkim zanosima i treperenjima duše i tela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen + five =