Novosti

Knjiga II: Izuzetni parovi Srbije XX i XXI veka

Knjiga II: Izuzetni parovi Srbije XX i XXI veka

Izvor: www.nedeljnik.rs, Piše prof. dr Neda Todorović

Cilj ove monografije je doprinos kulturi pamćenja, ostavljanje traga o onim našim savremenicima prošlog i ovog veka koji su ispisivali najatraktivnije stranice ovdašnje kulturne istorije i mogu služiti kao uzor potomstvu, navodi se u monografiji autorki Radmile Stanković i prof. dr Nede Todorović

Monografija Izuzetni parovi Srbije XX i XXI veka druga je po redu, posle monografije Izuzetne žene Srbije XX i XXI veka, u ediciji Druga strana istorije.

Ediciju je inicirala gospođa Madlena Zepter, izdavač, inspiratorka i finansijer projekta. Radu na knjizi prethodilo je dugotrajno, brižljivo istraživanje: intervjui sa akterima, razgovori sa članovima njihovih porodica, pregledanje prašnjivih arhiva i zaboravljenih materijala iz legata, zavirivanje u dokumenta i prepiske, traganje za požutelim biografijama u bibliotekama, čitanje ranije objavljenih intervjua… Za autorke to je bilo uzbudljivo, atraktivno putovanje, svojevrsni vremeplov u našu bližu prošlost uz pomoć dostupne literature i svedočenja savremenika o jednoj manje poznatoj, često skrivenoj, ličnoj istoriji odabranih parova.

Kriterijum izbora podrazumevao je da zastupljene ličnosti budu one koje su kao ravnopravni delovi para u emotivnoj, porodičnoj, ljubavnoj simbiozi, ostavile trag u sećanjima savremenika, u autobiografijama, biografijama ili u monografijama o pojedinim značajnim osobama prošlog i ovog veka.

Finalni rezultat, nekoliko desetina uzbudljivih priča o slavnim parovima, možda bi se mogao nazvati Muzejom ljubavi sačinjenim od reči čiji su dragoceni eksponati odanost, trajanje, međusobno podržavanje, zajedničko stvaralaštvo, uspeh, savladavanje prepreka, prevazilaženje nesporazuma, neumitni rastanak…

Ovi parovi su u svemu unikatni, ali oni govore istim jezikom – jezikom ljubavi. A taj jezik, paradoksalno, manje počiva na rečima, više na delima. Koliko god smo se trudile da u priči o zajedničkom životu ovih parova sačuvamo balans u njihovom profesionalnom životu, nekako se nametnulo pravilo koje nismo htele: veliki broj žena čija je karijera bila ili mogla biti velika, ili je mogla biti i veća, trudile su se da, kad god je trebalo, prepuste mesto svom čoveku. Da se zatome, da se povuku, da ih, ako treba, nema. Jedna od junakinja je to definisala da je mudra ona žena koja ponekad ume da se napravi da je glupa, a čitaocima ostaje da sami procene. Veliki broj naših junaka, muškaraca, nije krio da ništa što su postigli, ne bi mogli da pored njih nije bila žena njihovog života.

Cilj ove monografije je doprinos kulturi pamćenja, ostavljanje traga o onim našim savremenicima prošlog i ovog veka koji su ispisivali najatraktivnije stranice ovdašnje kulturne istorije i mogu služiti kao uzor potomstvu. Pored malo poznatih detalja o ličnom životu odabranih parova, monografija je obogaćena izvanrednim zajedničkim fotografijama koje su rečito svedočanstvo po sebi.

Ljubav čine prostor i vreme mereni srcem, smatrao je Prust. Ima neke sete, opravdane nostalgije u evociranju dobre, stare jučerašnjice kada se još znalo za vrednosti kao što su čast, ugled, lični stav, moralni integritet, nepristajanje na kompromise, postojanost, odanost… U takve vrednosti su verovali junaci ove monografije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen − 15 =