Novosti

Knjiga o srpskom oružju pobede u Prvom svetskom ratu

Knjiga o srpskom oružju pobede u Prvom svetskom ratu

Prva knjiga obuhvata puške, bajonete i municiju i jedina je na engleskom jeziku, koja pruža detalje o napredovanju srpskog malokalibarskog oružja

Izvor: www.telegraf.rs, Foto: Printskrin: Youtube/Forgotten Weapons

Knjiga „Oružje pobede srpske vojske 1914-1918“ govori o oružju koje je srpska vojska koristila u Prvom svetskom ratu.

Branislav Stanković i Džon Šien radili su zajedno na prvoj knjizi od planirane tri o srpskom naoružanju za vreme Prvog svetskog rata.

Prva knjiga obuhvata puške, bajonete i municiju i jedina je na engleskom jeziku, koja pruža detalje o napredovanju srpskog malokalibarskog oružja.

U prikazu knjige navodi se da je Srbija bila mala zemlja, a pre početka Prvog svetskog rata nije imala skoro nikakvo domaće oružje. Zbog toga su nabavili oružje iz inostranih fabrika, ali su voleli da „petljaju“ sa njima kako bi dobili optimalni dizajn.

Dalje se navodi da je Srbija bila jedna od retkih evropskih zemalja koje su prepoznale vrednost čaura od 7×57 mm i usvojili ih.

Međutim, vojska je pretrpela poraz krajem 1915. godine, kada je morala da se povuče preko Albanije, izgubeći veći deo oružja.

Vojska je trebalo da se pregrupiše i spremi za odbranu, ali nisu imali zalihe oružje da opreme vojnike. Francuska je tada preuzela odgovornost za opremanje srpskih snaga 1916. godine.

O čemu još dvojica autora pišu u knjizi, možete da saznate u videu:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × five =