Novosti

Kočićev trag u pričama episkopa

Izvor: Novosti  Foto „Laguna“

Vladici Grigoriju uručeno priznanje „Kočićevo pero“ i „Kočićeva knjiga“, koje dodeljuje Zadužbina „Petar Kočić“ Banjaluka-Beograd, za zbirku priča „Preko praga“, u izdanju „Lagune“

NAGRADE „Kočićevo pero“ i „Kočićeva knjiga“, koje dodeljuje Zadužbina „Petar Kočić“ Banjaluka-Beograd, uručene su danas u Maloj sali Kolarca episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju za zbirku priča „Preko praga“, u izdanju „Lagune“.

– Osetio sam radost i odgovornost kada je do mene stigla vest da će i moje ime biti upisano u imenoslov nagrade koja nosi Kočićevo ime – rekao je episkop Grigorije. – Tom naročitom osećaju ushićenja i kočićevske melanholije doprinela je i spoznaja o izvesnoj mentalitetskoj sličnosti i podudarnosti između ljudi krajiškog podneblja, na kojem je ponikao Kočić, i onih othranjenih na hercegovačkom kršu, na kojem sam se obreo i zaustavio, i o kojima sam pisao u nagrađenoj knjizi.

Nagradu „Kočićevo pero“, koja se dodeljuje četiri puta godišnje, laureatu je uručio književnik Vladimir Pištalo, dok mu je godišnje priznanje uručila glumica i književnica Eva Ras.

Predsednik žirija i Zadužbine „Petar Kočić“ Nikola Vukolić podsetio je prisutne, među kojima su bili bivši košarkaši Dejan Bodiroga i Dragan Tarlać, ekonomista Miodrag Zec, kao i pisci Vule Žurić, Dragan Velikić i Vladimir Kecmanović, da nas je Kočić učio istini, pravdi i da volimo svoju otadžbinu, a vladiku Grigorija darovao je jabukom sa Kočićevog Zmijanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

12 − 12 =