Novosti

„Laza Kostić“ za Vladušića

„Laza Kostić“ za Vladušića

Izvor: http://www.novosti.rs Foto: D. Dozet

KNjIGE imaju svoje vidljive ali i nevidljive junake. To važi i za knjigu Slobodana Vladušića „Književnost i komentari“, u izdanju „Službenog glasnika“, kome je prestižno priznanje „Laza Kostić“ uručeno u sredu, neposredno posle svečanog otvaranja Međunarodnog sajma knjiga u Novom Sadu.

Zahvaljujući na nagradi koju mu je dodelio žiri u sastavu: Franja Petrinović, Đorđe Pisarev i Zoran Đerić, Vladušić je rekao da je jedan od vidljivih junaka njegove knjige Crnjanski a nevidljivi heroj je Laza Kostić, mada ova nagrada nosi upravo njegovo ime.

– Razlog toj „nevidljivosti“ je činjenica da je Kostić knjigu poput moje napisao još 1902. godine u Somboru pod naslovom „O Jovanu Jovanoviću Zmaju, njegovom pevanju, mišljenju i pisanju i njegovu dobu“ – objasnio je Vladušić navodeći da njegovom knjigom „ipak provejava Lazin duh“.

Novoustanovljena nagrada u oblasti književnosti za decu uručena je Vuletu Žariću za „Roman bez ormana“ u izdanju „Službenog glasnika“, a priznanje za izdavački poduhvat godine dodeljeno je „Platoneumu“ za ediciju „Kulturna baština u Srbiji“.

Tri specijelne nagrade uručene su: Andrićevom institutu u Andrićgradu za celokupnu izdavačku delatnost, „Akademskoj knjizi“ za dvotomno delo „Teorija komunikativnog delovanja Jirgena Habermasa“, a nagrađen je i „Službeni glasnik“ za „Istoriju beogradskih svetinja“ Zorana M. Jovanovića.

Priznanje Novosadskog sajma za najbolje prozno ostvarenje koje spaja tradiciju i modernost uručeno je Milošu Latinoviću za roman „Četiri ludila“ koji je objavio „Vulkan“.

Sajam koji je okupio 150 izlagača iz Srbije i sedam zemalja regiona, trajaće do 12. marta. O značaju knjige govorili su pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević, novosadski sekretar za kulturu Dalibor Rožić i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

ŠTAND „NOVOSTI“

JEDAN od najposećenijih je štand „Novosti“ na kojem su predstavljeni najatraktivniji naslovi naše kompanije po vrlo popularnim cenama. Prvog sajamskog dana Novosađane su najviše privukli edicija „Sveti Nemanjići“, Bukvar pravoslavlja, kao i „Intervjui sa Vladimirom Putinom“ Olivera Stouna.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen + three =