Zanimljivosti

Ona čita 100 knjiga mesečno, a sada otkriva način na koji i vi to možete da uradite za samo sat vremena dnevno

Ona čita 100 knjiga mesečno, a sada otkriva način na koji i vi to možete da uradite za samo sat vremena dnevno

Tereza može „pročita“ knjigu od 400 stranica za samo nekoliko minuta

Izvor: www.telegraf.rs, Foto: Pixabay.com

Tereza je menadžer za razvoj poslovanja i živi u Berlinu, u Nemačkoj. Prošlog meseca je uspela da pročita više od 100 naslova vezanih za psihologiju, politiku i liderstvo. Sve je počelo sa opkladom, jedan kolega ju je izazvao da za dva sata pročita knjigu Malkolma Gladvela „Outliers: The Story Of Success“. Kako se pokazalo, ona nije mogla to da uradi. Prošla je kroz prvih nekoliko poglavlja relativno brzo, ali nije mogla da završi knjigu u predviđenih dva sata. Iako je izgubila opkladu, dobila je ideju.

Tereza je našla nekoliko veb sajtova, blogova i aplikacija koje pretvaraju knjige u „manji sadžaj“. Na kraju ona je odabrala aplikaciju koja joj nudi sažetak knjiga koje nju najviše zanimaju. Da bi napravila kvalitetne uvide iz svake knjige, Tereza je preuzela aplikaciju na kojoj svakog dana radi više od 100 stručnjaka za književnost. Ona je takođe koristila i audio-funkciju koja joj je omogućavala da „sluša knjige“ tokom dana.

S ovom podlogom, Tereza je postavila sebi novi cilj, da pročita ključne uvide iz 100 knjiga za samo jedan mesec, a evo šta ona kaže o svom poduhvatu:

– Za mesec dana sam pročitala 102 naslova, da budem precizna. Možda zvuči puno, ali paketi aplikacija zahtevaju samo 10-15 minuta čitanja. Čitala sam oko 3 naslova dnevno, uglavnom tokom dolaska i odlaska s posla. – kaže Tereza.

Foto: Pixabay.com / Tereza je za mesec dana pročitala 102 naslova, a za svaki joj je bilo potrebno do 15 minuta

Tokom ovog izazova, Tereza je čitala različite žanrove, od dokumentarnih do fikcionalnih, a kako joj je bilo potrebno manje vremena za čitanje, mogla je da izabere sve što joj privlači pažnju.

– Preporučila bih ovaj izazov svima. Previše sam vremena provodila na „Netfliksu“ i na društvenim mrežama dok se nisam upustila u ovaj izazov. Moj posao je iscrpljujući, kad završim smenu, moj mozak postane prilično beskoristan. Međutim, čitanje knjiga na ovaj način je postalo odmor za moj mozak. U ovakvim izdanjima, mogu da „pročitam“ knjigu od 400 stranica za samo nekoliko minuta, a nakon čitanja mi ostaje dovoljno vremena za sve. – kaže Tereza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × three =