Zanimljivosti

Ovi pisci zaradili su milione od svojih knjiga: Na prvom mestu je žena koja je jedva spajala kraj sa krajem, a danas ih šiša sve

Ovi pisci zaradili su milione od svojih knjiga: Na prvom mestu je žena koja je jedva spajala kraj sa krajem, a danas ih šiša sve

Ovi pisci zaradili su milione od svojih knjiga: Na prvom mestu je žena koja je jedva spajala kraj sa krajem, a danas ih šiša sve

Izvor, foto: Telegraf

Ako ste mislili da od pisanja „nema hleba“, prevarili ste se – možda je situacija takva samo u našoj zemlji, ali u inostranstvu je daleko od loše, pa još ako imate bestseler… samo „brojite šuške“. Najplaćeniji pisac na svetu na kraju 2018. godine je britanka Džoana Rouling, čije je bogatstvo procenjeno na jednu milijardu dolara, objavio je sajt Yahoo.

Prema oceni Yahoo-a, to nije neko iznenađenje, jer Roulingova je ne samo najbolje plaćeni pisac, već ima smisla za biznis. Ona je prvo stvorila sagu o dečaku čarobnjaku Hariju Poteru – mališanu koji je promenio svet, Roulingova je osvojila milione čitalaca u celome svetu ali je osnovala i pravu komercijalnu imperiju.

Džoana Rouling (53) je jedva krpila kraj sa krajem, a onda postala najpopularnija književnica na svetu.

Osim serijala o Hariju Poteru, koji je ekranizovan i dramatizovan, Džoana je zaradila ogromne pare prodajom razne robe od igračaka do odeće sa likovima svojih junaka, a osnovala je i tematske parkove gde se posetioci mogu da „sretnu“ sa svijim omiljenim junacima iz knjiga.

Samo tokom 2018. Rouling je zaradila 54 miliona dolara.

Ipak, ona je spremna i da svojim bogatstvom pomogne dobrotvorne organizacije i nastavlja da piše romane za odrasle čitaoce pod pseudonimom Robert Galbrajt.

Paulo Koeljo je na drugom mestu sa „tričavih“ pola miliona dolara zarade; Foto: Profimedia/AFP

Na drugom mestu po bogatstvu među piscima je brazilski pisac Paulo Koeljo, čiji je imetak procenjen na pola miliona dolara.

Koeljo, koji je u mladosti bio hipik i o tom iskustvu je napisao roman koji je ove godine preveden i na srpski jezik, napisao je nekoliko romana tokom osamdesetih godina, među kojima i „Alhemičar“ koji je nekoliko godina tavorio nezapažen pre nego ga je ponovo objavio Harper Kolins 1994. i postao je svetski hit. Koeljo piše i dalje, a sada adaptira neke od svojih knjiga za televiziju.

Stiven King; Foto: Profimedia/Profimedia, Zuma Press

Treći na listi najbogatijih živih pisaca je Stiven King, koji, prema proceni stručnjaka, „vredi“ 400 miliona dolara. Neki od Kingovih romana su postali klasici horor žanra i neosporno je majstor žanrovske literature. Najveći uspeh su do sada postigli njegovi romani „Keri“, „Isijavanje“ i „To“, koji su svi ekrnaizovani.

King (71) je poznat po svom političkom aktivizmu i donatorstvu.

Nora Roberts; Foto: Profimedia, Shutterstock

Još jedna književnica među najbogatijim piscima dobro je poznata i kod nas. To je Nora Roberts (67) čije bogatstvo je procenjeno na 390 miliona dolara.

Ona je poznata kao pisac ljubića, iako ima i trilera.

Počela je da piše jer joj je bilo dosadno da bude domaćica i podiže decu tokom svog prvog braka. Duže vreme je slala svoje rukopise izdavačima koji su ih odbijali, sve dok 1981. nije objavila roman o punokrvnom konju.

Od tada je Nora Roberets osvojila niz nagrada za žanr romansi i neke od knjiga su adaptirane za televiziju. Njen novi roman “O krvi i kostima” izlazi iz štampe do kraja ove godine.

Danijela Stil; Foto: Profimedia, Shutterstock

Peta spisateljica na listi najbogatijih je Danijela Stil, čiji se kapital ceni na 375 miliona dolara. Do sada je štampala 165 knjiga. Karijeru je počela kao pisac reklama i jedan od šefova joj je preporučio da se oproba kao pisac popularnih porodičnih romana i ljubića.

Prvi roman je objavila 1972. godine i od tada Danijela Stil ne prestaje da piše iako ima već 71 godinu.

Do sada je kritika bila nemilosrdna prema njoj jer su joj zapleti i teme veoma slični, ali publika je veoma rado čita i ona objavljuje svake godine nekoliko novih naslova.

Šesto mesto na ovoj listi je pripalo Džemsu Patersonu, čiji je kapital procenjen na 310 miliona dolara. Prvu knjigu je štampao 1976. godine i od tada je jedan od najpopularnijih pisaca trilera.

On je rekorder po broju knjiga koje su se našle na bestseler listi Njujork Tajmsa, ali ima i došta kritičara jer je mnoge knjige pisao u saradnji sa drugim autorima. Nedavno je objavio roman koji je napisao zajedno sa bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom.

Džon Grišam; Foto: Profimedia, Shutterstock

Džonu Grišamu je pripalo sedmo mesto sa „samo“ 200 miliona dolara. On je bio advokat krivičnog prava i za romane crpe inspiraciju iz svoji sudskih slučajeva. Probio se 1989. rukopisom „Vreme je za ubijanje“ sa pričom koja se zasnivala na svedočenju jedne žrtve koje je čuo u sudu. Tekst je iskoristio za pisanje filmskog scenarija koji je napisao sa glumcem Metjuom Mekkonahijem, a u filmu je igrala Sandra Bulok. Tek zatim je rukopis štampan. Inače pre toga je bio odbijen 28 puta. Od tada je još sedam njegovih knjiga ekranizovano.

Na desetom mestu je Den Braun koji je zaradio „svega“ oko 160 miliona dolara najviše zahvaljujući romanu „Da Vinčijev kod“, jer knjige koje je napisao pre i posle ovog romana nisu bile globalni hitovi.

Među piscima koji su zauzeli mesta od 11. do 20. ima samo nekoliko koji su poznati i srpskim čitaocima, kao što su Džordž R.R Martin pisac epske fantastike, uključujući serijala „Pesma leda i vatre“, po kom je snimljena TV serija “Igra prestola”, Dejvi Baldači, Nil Gejmen, Nikolas Sparks, Suzan Kolins…

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 − two =