Novosti

POEZIJA UŽIVO Radmila Lazić 17. marta na Kolarcu

POEZIJA UŽIVO Radmila Lazić 17. marta na Kolarcu

Izvor: www.blic.rs FOTO: RAS SRBIJA

Ispisujem svoj život sat po sat. / Fućka mi se za priče, citate, refrene… Ćef mi je da grabim i grebem, / Kao ona mačka na limenom krovu / Usijanom od želja – stihovi su naše velike pesnikinje Radmile Lazić (“Doroti Parker bluz”).

A u sklopu već čuvenog programa “Poezija uživo” (koji se odvija na Kolarcu, a prenosi ga Radio Beograd 2) 17. marta (19 sati) svoje stihove govoriće ova naša književnica koja slovi za najznačajniju pesnikinju savremene srpske poezije, čije je pesničko delo, po rečima Gojka Tešića, nešto novo i pravi odgovor na izazov vremenu.

“Pokosila sam oko kuće, / Gnev i prkos. / Pomela po sebi, / Tuđe tragove, / Tuđa tumaranja. / Tavnicu i nepca / Opajala sam od maštanja. / (…) Sela, / Prekrstila noge i ruke. / Zamanjkalo mi sebe. / Zamanjkalo mi neba. / (“Pospremanje”).

Ili: “Sve smo napustili / Sobe / Krevete / Stolove / Meka jutra / Tople hlebove / Bajke i drvorede / Odlazeći / Pratilo nas je / Samo jedno oko / Kao mrlja na stolnjaku / Naš život.” / (“Odlazak”).

Rođena 1949. u Kruševcu, autor čitavog niza poetskih zbirki među kojima su “Pravo stanje stvari”, “Istorija melanholije”, “In Vivo”… Pored knjiga poezije, objavila je i knjigu pripovednih zapisa “Ugrizi život”, eseje, knjigu antiratne prepiske… 2012. otvorila je Beogradski sajam knjiga, laureat je prestižnih nagrada “Desanka Maksimović”, “Vasko Popa”, “Milan Rakić” i drugih.

Mnogi kada o poeziji govore citiraju njene reči da je poezija duhovni striptiz, a ona je u jednom intervju rekla da ako je poezija nekada želela da opčini, ona danas svakako želi da razotkrije i otrezni: “Pisanje je na neki način put saznavanja za pesnika. Pokušavam neke stvari i pojave da sagledam iz drugog ugla, da ih razotkrijem… Moj način nije ulepšavanje i obmanjivanje, kao što nije ni samoobmanjivanje, već suočavanje, zasecanje, bez anestezije.”

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 − eight =