Štamparija Sinag
Novosti

Premijera čuvenog Pekićevog teksta u Mihizovoj dramatizaciji na Zvezdari

Izvor, foto: Novosti / M.A.K. Foto: Nikola Vukelić

Korešpodencija u vrtlogu istorije. Njegovani u tumačenju Branislava Lečića, Anice Dobre, Slavka Štimca

ČUVENA cincarska porodica Njegovan sinoć se vratila na beogradsku scenu, u Zvezdara teatar, punih 38 godina od kako je premijerno u Ateljeu 212 izvedena prva i već legendarna „Korešpodenicja“, koju je po prozi Borislava Pekića (četvrti tom „Zlatnog runa“) dramatizovao Borislav Mihailović Mihiz, a režirao Arsa Jovanović.

Reditelj i scenograf, Gorčin Stojanović, je njihovu prepisku između Beča i Beograda, u vrtlogu revolucionarne 1848. godine, ali i porodične krize, jer se unuk, naslednik trgovačke dinastije zaljubio u cirkusku igračicu, smestio u prostor ušuškan u crveni somot, koji je i salon i cirkus i bordel i istorijska pozornica.

Na sceni koja nosi ime Bate Stojkovića, lik koji je on nezaboravno tumačio, dedu Simeona, šefa familije, sinoć je odigrao Branislav Lečić, dok je Mira Banjac, iz publike pratila svoju naslednicu u ulozi snahe Milice, Anicu Dobru.

Kao omaž svojoj velikoj prethodnici Anica je na isti način, kao nekada Mira, izgovorila čuvenu repliku: „Molim da se Julijana – beštija iz Srbije policajno ispujda!“

Zabludelog unuka i sina Simeona igrao je Joakim Tasić, njegovog pitomog i učenog oca Slavko Štimac, Julijanu Tolnaj- Jelena Stupljanin, dok je Branko Vidaković bio neka vrsta ceremonijal majstora, kao upravitelj cirkusa, ali i Ilija Garašanin, barun Sina, Antonije prokurista firme.Kostimograf nove „Korešpodencije“ je Lana Cvijanović.

Foto: Anđela Stevanović

U prepunom gledalištu Zvedara teatra između ostalih bili su Vladimir Kostić, predsednik SANU, pisci Siniša Kovačević i Goran Petrović, glumci Milena Dravić, Voja Brajović, Ljiljana Blagojević, Milica Mihailović, Mima Karadžić, slikar Dragan Stojkov i mnogi drugi.

Foto: Anđela Stevanović

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen − twelve =