Novosti

Vida Ognjenović: I kada roboti PREUZMU SVE, jedno mesto će im ostati van domašaja

Vida Ognjenović: I kada roboti PREUZMU SVE, jedno mesto će im ostati van domašaja

U čortanovačkoj Vili „Stanković“ od 3. do 8. jula biće održan peti po redu festival „Novi tvrđava teatar“, pod sloganom „Pre no što roboti preuzmu svet“.

Kako je najavila umetnička direktorka i selektorka festivala, naša poznata spisateljica Vida Ognjenović, publika će imati priliku da vidi šest vrhunskih predstava domaće i strane produkcije.

– U goste nam stiže predstava „Baruffe“ reditelja Vita Taufera, koju su u koprodukciji radili Gledališče Koper, Slovensko gledališče Trst, Gradsko pozorište Pula i slovenačko pozorište Nova Gorica. Beogradska UK „Vuk Karadžić“ predstaviće se delom „Šuplji kamen“, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a Bitef će u Čortanovce dovesti svoj plesni ansambl sa baletskom predstavom „Prostor za revoluciju“ – saopštila je Ognjenovićeva.

Prema njenim rečima, praktično u ulozi domaćina, na festivalu će se naći i novosadsko Pozorište mladih sa predstavom „Evgenije Onjegin“ u režiji Borisa Liješevića, a u goste nam dolaze Tudor Vijanu, teatar iz rumunskog grada Đurđu sa predstavom „Parada“ u režiji Kozmina Kretua i sarajevsko Narodno pozorište sa predstavom „Kralj Lir“ reditelja Dijega de Brea.

Barufe foto promo Peter UhanFOTO: PETER UHAN / PROMO
Barufe foto promo Peter Uhan

Govoreći o sloganu ovogodišnjeg festivala „Pre no što roboti preuzmu svet“, Ognjenovićeva je rekla da je suština pozorišta u živoj umetničkoj igri u određenom prostoru, pred publikom čija je pozornost sastavni deo tog čina.

– To se događanje pak ne može digitalizovati zato što njegovi činioci nisu kodirani nego promenljivi. Robot i glumac su binarna opozicija, jer je pozorište sigurna kuća za humano doživljavanje i shvatanje sveta. Zato i kada roboti pobede i veštačka inteligencija preuzme na sebe osmišljavanje svega, i tada će, uz poeziju i neke druge umetnosti, pozorište ostati izvan njenih moći kao nepokoreni vrt nekodiranih čuda. Evo i ovaj naš, peti po redu festival „Novi tvrđava teatar“ nastoji da za to bude dobar primer – zaključila je naša poznata spisateljica.

Ovogodišnji žiri festivala čine reditelj Filip Markovinović, direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel i glumica Gordana Đurđević Dimić, a pojedinačne karte po ceni od 700 dinara ili kompleti karata po ceni od 3.500 dinara mogu se kupiti u Gigstixu od 18. juna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 + 9 =