Novosti

Vukosavljević: Kultura u medijskom prostoru marginalizovana

Vukosavljević: Kultura u medijskom prostoru marginalizovana

Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da je kultura u medijskom globalizovanom svetu svedena na kulturu banalnosti.

On je na međunarodnom skupu „Beogradski kontrapunkt 2018 – Lične slike sveta u pokretu“, u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu rekao da teme koje nude kulturne sadržaje ostaju vezane za uzak krug stručnjaka i da su u medijskom prostoru marginalizovane.

Vukosavljević je ukazao na ogromnu moć medija i onih koji medijima vladaju.

Reditelj Emir Kusturica ocenio je da je globalizacija počela sa televizijom sa jedne strane i rušenjem Sovjetskog Saveza sa druge strane.

On je kazao da informacija danas putuje brže od metka i da često ima ubojitije dejstvo i da onaj ko poseduje medije poseduje i veliku moć.

Međunarodni skup će trajati dva dana, a na njemu učestvuju kineska spisateljica Džang Kangkang, sprski prozni pisac Vladimir Pištalo, istoričar umetnosti na Islandu Gunar Kvaran, ruski prozni dramski pisac, pesnik i publicista Jurij Poljakov, kubanski prozni pisac i teatrolog Fransisko Lopez Sača i kanadski prozni pisac, filmski scenarista i novinar Dejvid Homel.

Glavna tema ovogodišnjeg skupa je „Šta sa globalizacijom u kulturu?“.

„Beogradski kontrapunkt“ je međunarodni skup čiji je cilj da okupi umetnike i mislioce iz različitih delova sveta, koji svojim radom značajno doprinose razumevanju savremenih svetskih tokova, odnosno situacije u kojoj se čovek nalazi u današnje vrememenu.

„Beogradski kontrpunk“ je prvi put održan u junu prošle godine, a traženi su odgovori na pitanje „Šta književnost može da učini u današnjem vremenu?“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 5 =