Zanimljivosti

Zašto su knjige važne za razvoj dece

Zašto su knjige važne za razvoj dece

Izvor: Blic / FOTO: PROMO

Da li vaše dete redovno čita knjige? Da li ste vi u njegovim ili njenim godinama više čitali ili je slučaj obrnut? U vremenu kada je sve više elektronskih spravica poput smartfonova, laptopova, tableta i kojekakvih drugih zanimacija za najmlađe, lako je zapostaviti jednu izuzetno važnu aktivnost koju svako dete mora redovno da ispunjava – čitanje. Detinjstvo je savršen trenutak da se deca upoznaju sa magičnim i neponovljivim svetom knjiga. Čitanje ne samo da im razvija kreativnost i pruža im zanimaciju koja im može skrenuti pažnju sa dosadne svakodnevice, ono je izuzetno važno za mentalno zdravlje i edukaciju. Iako razni edukativni programi i emisije koje se gotovo svakodnevno vrte po televiziji mogu delovati pouzdano i primamljivo, knjiga je ipak i dalje neprevaziđena, jasan je stav mnogih svetskih eksperata.

KnjigaFOTO: PROMO
Knjiga

Knjige u početnim fazama razvoja

Što više deca čitaju knjige, to će više razvijati i proširivati lični vokabular. Ovo je od izuzetne važnosti za to doba. Deca između druge i pete godine najviše i najbolje upijaju i memorišu informacije. Zato ih i treba izložiti pravim i korisnim stvarima, a knjiga je najbolja za to. Čitanje će deci ubrzati predškolski razvoj time im unapređujući meke veštine što će posebno doći do izražaja u osnovnoj školi. Čitanje deci pred spavanje je sjajan način da razvijete vezu sa njim čime se podstiče emotivni razvoj vaših najmlađih. Roditelji takođe mogu preko priča da naprave paralelu deci sa stvarnim svetom. Iako na prvi pogled deluje gotovo neverovatno povezati neku bajku poput Tri praseta ili Snežane i sedam patuljaka sa realnim svetom, to se veoma lako može uraditi, a biće od velikog značaja deci.

Knjiga kao najbolji prijatelj

Učiti decu da su im knjige jedan od najboljih prijatelja koje u životu mogu imati je veoma važno. Time im u najkritičnijoj fazi razvoja stvaramo i podstičemo zdrave navike koje će im mnogo značiti kasnije u životu. To će se prvo videti tokom njihovog školovanja kroz osnovnu školu. Dobre čitalačke navike će im pomoći da se lakše suoče sa strogim zahtevima fakultetskog obrazovanja. A i takođe, čitanje će im oplemeniti život. Kao što smo ranije već pomenuli, čitanje stimuliše kreativnost i maštu kod dece ubrzavajući njihov emotivni razvoj i motivišući im prirodnu zainteresovanost za sticanjem novih saznanja. Uzevši knjigu u ruke, deca veoma brzo i lako mogu da zamisle sve scene iz dela i da se izgube u njima satima.

Pored navedenih prednosti, one su takođe bitne jer čitanjem deca povećavaju znanja iz određenih oblasti što će im pomoći da ostvaruju bolje rezultate u školi. Takođe, pisana reč razvija i produžuje raspon pažnje kod najmlađih. A to je izuzetno važno u današnjem svetu gde informacije lete sto na sat.

Znači, matematika je jasna – pravac u knjižaru po knjige kako biste obradovali i na najbolji način pomogli svojim najmlađima u razvoju. Zaboravite na smartfonove i tablete i ostale uređaje, već ih počastite sa nekim lepim štivom. A najbolje ponude knjiga koje možete naručiti iz svoje fotelje možete naći upravo u onlajn knjižari Knjige na dlanu. Kupovina knjiga nikada nije bila ovako laka. U samo nekoliko klikova možete potpuno bezbedno naručiti i platiti knjigu koja će vam kroz par dana stići na kućni prag.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 − 3 =