Novosti

Zograf i poezija

Zograf i poezija

Od večeras tri nove izložbe u Kulturnom centru Beograda

Izvor: http://www.novosti.rs  Zografov crtež, Foto KCB

PRINTOVI strip-tabli, kao i tematski vezani objekti, deo su postavke „Tragom malih otkrića“ čuvenog Aleksandra Zografa, koja će večeras biti otvorena u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda. Istovremeno, u KCB-u predstaviće i fotografsku postavku Middle East Report Gorana Micevskog u Artgetu i projekat „Poezija i performans. Istočnoevropska perspektiva“, u galeriji „Podrum“.

Pripremajući izložbu „Tragom malih otkrića“, Zograf (Saša Rakezić) kaže kako je imao na pameti važnost predmeta koje je pronalazio na ulici ili u prašini srpskih i inostranih buvljih pijaca, a koji su mu bili bitni za kreativni proces. Zato ih je i izložio uz strip-table.

Kustosi izložbe „Poezija i performans. Istočnoevropska perspektiva“, iz Ciriha i Beograda – Tomaš Glanc, Zabine Henzgen i Dubravka Đurić – bave se performativnim aspektima poezije i vizuelnih umetnosti tokom epohe socijalizma. Postavka sadrži tekstualne partiture, fotografije, knjige, audio i video-radove kao i dokumentaciju određenih performansa. Publika će imati priliku da vidi radove Katalin Ladik, Vujice Rešina Tucića, OHO, BOSCH+BOSCH, KOD, Dimitrija Prigova, Lava Rubinštajna, Eugena Gomringera, Eve Partum, Andreja Monastirskog, Vaclava Havela, Ladislava Novaka, Vije Levandovskog, Elze Gabrijel, Gina Hanemana, Atile Černika, Francija Zagoričnika i drugih.

BLISKI ISTOK

U formi otvorene knjige i u specifičnom arhitektonskom rešenju koje je sam dizajnirao, Goran Micevski svojim fotografijama publiku vodi kroz predele Bliskog istoka i severne Afrike, Liban, Siriju, Jordan i Egipat, neposredno pre aktuelnih ratnih sukoba na ovim prostorima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × five =