Knjiga

Knjiga označava svaki pismom fiksiran jezični dokument većeg obima, zabeležen na lako prenosivom materijalu. Preduslov za pojavu knjige bilo je postojanje pisma i odgovarajućeg materijala na kome bi se pisalo.

Istorija knjige obuhvata period od 50 vekova. Za to vreme „prešla“ je dug put od sumerskih glinenih pločica, preko voštanih tablica, svitaka, knjiga koje su se pisale na kori drveta, palminom lišću, životinjskim kožama, različitim vrstama tekstila, drvenim i pločicama od slonovače, voska itd. Oko III veka pne koža je počela da se izrađuje u finijem obliku, tj. kao pergament, što je dovelo do bitne promene u obliku knjige i nastanka kodeksa (rukopisne knjige) – knjige u obliku kakav danas poznajemo.

Značajna promena dogodila se uvođenjem papira, koji se u Evropi koristi od XV veka. Srednjovekovne knjige su većinom bile Biblije, propovedi i ostali verski spisi. S pojavom papira počele su da se pišu i knjige iz oblasti prava, medicine, prirodnih nauka, a kasnije i letopisi i romani. Najveći broj knjiga u srednjem veku pisan je na latinskom jeziku.

štampanje knjiga kroz istoriju
štampanje knjiga kroz istoriju

U početku su knjige umnožavane rukom. Pisanjem i prepisivanjem rukopisa bavili su se obrazovani ljudi. Jedan od najvećih pronalazaka u istoriji knjige bio je pronalazak evropskog štamparstva pokretnim slovima za koji je zaslužan Johan Gutenberg. Knjiga postaje jeftinija, prodire među najšire slojeve stanovništva i postaje glavni činilac u širenju nauke i opšteg obrazovanja. Digitalna tehnologija dovela je do pojave elektronske knjige.

Svaki list knjige sastoji se od dve stranice (recto i verso). Knjiga se štampa u štamparskim tabacima, od kojih, presavijanjem, nastaje štamparski slog. Spajanjem slogova nastaje knjižni blok, a format knjige meri se dužinom hrbata.

Knjige se obično štampaju u A4 (210 x 297 mm), A5 (210 x 148 mm) ili B5 (250 x 175 mm), na ofset hartiji (bezdrvni, nepremazni papir, gramature: 70-100, 120 gr/m2), u broširanom povezu (lepljene sa strane), ali se mogu raditi i u bilo kojoj drugoj dimenziji i na različitim materijalima Stampanje knjiga u nasoj stampariji se vrsi digitalnom ili ofset tehnikom u zavisnosti od tiraža.

Nudimo najpovoljniju štampu knjiga. Unutrašnje strane su najčešće crno bele a mogu biti i u koloru. Cene štampanja knjige značajno su povoljnije ukoliko imate ideju koju ste realizovali u sopstvenoj pripremi za štampu, ili imate jasnu predstavu kakav izgled korica želite da postignete. Koričenje knjiga moguće je kao plastično, žičano, meko, tvrdo, ali i heftanje. Cena se razlikuje u odnosu na veliki izbor mogućnosti štampe i koričenja, ali i kvaliteta samog papira.

stampa knjiga Sinag print
stampa knjiga Sinag print

Za profesionalnu štampu knjiga pozovite Sinag print